Zuid-Holland

In Zuid-Holland zijn er evenementen in de volgende plaatsen: Delft, Den Haag, Dordrecht, Gouda, Leiden en Rotterdam.

De locatienamen hebben een link naar hun website met meer informatie.

Atelier Hans la Hey 

Donderstraal 4, 2611 TG Delft

hout/lino snede

3 september – 30 november

za – zo 13 – 17 uur en op afspraak (06 3041 8588)

de collectie met werk van oa. Jan Schoonhoven, Bram Bogart, Theo Jansen, Marijke de Goey, Pat Andrea, Hans la Hey

Huis van het Boek 

Prinsessegracht 30-31, 2514 AP Den Haag

CreAct - the limits of Artist's Books

14 oktober t/m 11 december

NB gewijzigde en langere tentoonstellingsperiode

di – zo 11 – 17 uur

Na een Grafein OPEN CALL aan academiestudenten, om hun kennis en ervaring met grafische drukprocessen te verdiepen en de grenzen van het kunstenaarsboek te verkennen, reageerden studenten van diverse academies enthousiast. In deze tentoonstelling tonen ze hun ideeën, experimenten en ontwerpen.

In Den Haag zijn de deelnemers: Kai Ming Li (afbeelding), Serene Hui, Nadine Klok, Olivier Otten en Tamerza Rozemeijer.

In november volgt een tweede expositie in Kunstruimte De Melkfabriek in ‘s-Hertogenbosch, waarin ook werk van andere deelnemers wordt getoond.

Escher in Het Paleis  Lange Voorhout 74, 2514 EH Den Haag

Tentoonstelling Koninklijke ontmoetingen

8 september – 5 november

di -zo 11 – 17 uur

Dit najaar vindt er in Escher in Het Paleis een koninklijke ontmoeting plaats. Ter ere van de Grafiektriënnale 2022 nodigt het museum tien Haagse kunstenaars uit om inspiratie te halen uit Paleis Lange Voorhout en haar voornaamste bewoner, Koningin-Moeder Emma. De geselecteerde kunstenaars maken normaliter werk vanuit allerlei verschillende disciplines, van grote architectonische installaties tot fotografie. In deze tentoonstelling worden zij uitgedaagd om buiten hun comfortzone te treden door nieuw grafisch werk te maken.

Met het werk van Nederlands beroemdste graficus M.C. Escher als centraal thema in het museum is grafiek van groot belang. Daar wordt nu met de ontwerpen van deze tien kunstenaars een hedendaagse invulling aan gegeven. De kunstenaars worden begeleid bij de Grafische Werkplaats te Den Haag, waar ze kennismaken met een diversiteit aan grafische technieken. De barokke interieurs van dit voormalige stadspaleis, de historie van deze bijzondere plek aan het Lange Voorhout, de invloed van Koningin-Moeder Emma op de Nederlandse monarchie: dit alles vormt een rijke inspiratiebron die op allerlei manieren terug zal keren in de tentoonstelling die een hedendaagse blik werpt op de mogelijkheden en uitdagingen van het grafisch medium.

 

Grafische Werkplaats Den Haag 

Prinsegracht 16, 2512 GA Den Haag

Prelude

9 september- 6 november

Ma, wo,vr 10-17 uur en op afspraak. Tijdens HOOGTIJ#70 vrij 23
sept en Open Atelier Dagen 1 en 2 okt

In de expositie Prelude zijn ontwerpen, schetsen en experimenten te zien van de Haagse kunstenaars die in opdracht van museum Escher in Het Paleis een periode in de Grafische Werkplaats hebben gewerkt. Ze zeefdrukten, etsten, lithografeerden of gebruikten grafiek op onconventionele wijze. Ze deden dit aan de hand van het thema Koninklijke ontmoetingen. Ter ere van de Grafiektriënnale 2022 nodigde Escher in Het Paleis tien Haagse kunstenaars uit om inspiratie te halen uit Paleis Lange Voorhout en haar voornaamste bewoner, Koningin-Moeder Emma. De geselecteerde kunstenaars maken normaliter werk vanuit allerlei verschillende disciplines, van grote architectonische installaties tot fotografie. In deze tentoonstelling zijn ze uitgedaagd om buiten hun comfortzone te treden door nieuw grafisch werk te maken.

De uiteindelijke kunstwerken zijn in de tentoonstelling Koninklijke ontmoetingen in het museum te zien. De Grafische Werkplaats licht de zoektocht van de kunstenaars uit door de voorstudies te tonen, waarmee ze tot hun definitieve kunstwerk zijn gekomen.

Prelude is een samenwerking met museum Escher in Het Paleis. 

Grafische Werkplaats Den Haag 

Prinsegracht 16, 2512 GA Den Haag

Underworld – Ilse Versluijs

29 september – 6 november

Ma, wo, vr 10-17 uur en op afspraak. Open Atelier Dagen 1 en 2 okt

Een reis in lithografie, brekend door het wateroppervlak

Na een jaar vol studie van de lithografietechniek (en vooral heel veel afdrukken) en het experimenteren hiermee presenteert Ilse Versluijs ‘Underworld’ bij de Grafische Werkplaats.

De litho’s op papier en op stof tonen weerspiegelingen van bomen in water over de beelden van de wereld onder het wateroppervlak. Het wateroppervlak is de grens tussen boven en onder; het weerspiegelt en is transparant, maar vervormd en verhuld.

Omdat Ilse veel experimenteerde met verschillende ondergronden en haar kenmerkende werken in verschillende lagen, zijn er series werken ontstaan, waarbij elke afzonderlijke prent weer anders is.

Met dank aan het Fonds voor Cultuurparticipatie, Jurjen Ravenhorst & de Grafische Werkplaats.

Haagse Kunstkring

Denneweg 64, 2514 Den Haag

Tentoonstelling Grafiek 2022

31 augustus – 25 september

wo – vrij 12 – 17 uur, za – zo 13 -17 uur

31 augustus t/m 25 september 2022

Tentoonstelling met grafisch werk van leden van de Haagse Kunstkring (Lange Zaal en Hoge Zaal).

Opening: zaterdag 3 september 16.00 uur
De kunstenaar vertelt: zondag 11 september 16.00 uur

Dit jaar draait de ‘Grafiektriënnale’ om het thema ‘ontmoeten’. Diverse HKK-kunstenaars zijn de afgelopen maanden met dit thema aan de slag gegaan. Zij tonen hun nieuwe werk tijdens deze expositie. Afb. Caroline Eier. De tentoonstelling zal bestaan uit uiteenlopend werk, niet alleen door de verschillende interpretaties van het thema ‘ontmoeten’, maar ook door het gebruik van diverse materialen en technieken (zoals ets, lino, houtdruk, zeefdruk en gemengde technieken).

KunstPost LOOkatie364

Galerie Kunst & Koffie, Het Kleine Loo 364, 2592 CK Den Haag

Tentoonstelling Grafiek 2022

4 september – 27 november

zo 14 – 17 uur

KunstPost is een burger initiatief / Stadsmaker en stichting zonder winst oogmerk. Ons doel is om kunst zichtbaar te maken in de Haagse wijk Mariahoeve waar velen leven in armoede en dus ook in culturele armoede. Daarom bieden we al onze activiteiten gratis aan om de drempel zo laag mogelijk te houden. We willen bewoners verleiden om een kijkje in onze wereld te komen nemen waarin kunst het middel is om elkaar te ontmoeten.

Thea Huiberts ontmoet na 10 jaar KunstPost kunstenaars op LOOkatie 364

Grafisch Atelier de Hendrick

Hendrikstraat 47, 3314 ZM Dordrecht

Ontmoeting Open atelier

17 – 18 september

za – zo 10 – 17 uur

Ellen Vos, Marja Duppen, Wim van Broekhoven

Grafische Werkplaats Pictura  Voorstraat 190, 3311 ES Dordrecht

GrafiekCafé

2 september  en 14 oktober

19 – 22 uur

Workshop onder begeleiding van:
Ad Koomans, Niki Murphy, Esther Schoonhoven, Kitty van der Veer

Voorstraat 190 – 192, 3311 ES Dordrecht


7 september  – 5 november

wo – zo 13 – 17 uur

Tentoonsteling met werk van Markus Haala (US), Ilja den Hollander (NL), Patrik Jacobs (US), Kitty van der Veer (NL), Albert Zwaan (NL). Passengers is een raamvertelling in Intaglio die je aan de hand neemt en meevoert  in de werelden van vijf kunstenaars die de grenzen van de vrije grafiek verkennen.

Firma van Drie

Achter de Kerk 13, 2801 JX Gouda

Grafiek 2022: 'Ontmoeten'

21 september  – 16 oktober

Woensdag t/m zondag 12.00 – 17.00 uur. 

De tentoonstelling bij Firma Van Drie bestaat uit grafisch werk van acht kunstenaars:

Yuriko Miyoshi, Monique Wensveen, Saskia Serlé, Loes Huis in ’t Veld, Mariska Keller, Sylvia Leeflang, Wendy van den Heuvel en Karin Winkel.

 

Kunstroute Leiden

24 en 25 september 2022

Grafiek te zien bij o.a.:

Lotje Meijknecht, Annemieke Kreuger, Yvonne Burg, Marijke Verhoef, Mariska Eyck, Peter Zuur, Pollie Hogenboom, Matilde Zijp, Drukdrukpaint, Rosa Douma, Karin van der Kooy, Martin Bergwerff, Hans van Middelkoop, Mariken Oltheten, Petra Tolboom en Alt Zantema.

Zone Galerie voor toegepaste kunst

Nieuwstraat 17b, 2312 KA Leiden

Tentoonstelling grafiek door de grafiekkring Leiden

1 – 30 oktober

wo – vrij 12 – 18 uur, za 10 – 17 uur

Thea Huiberts, Simone Robbers, Nathalie Muller, Martin  Bergwerff, Gijs Geertzen, Ineke de Vos, Ron Mes, Joop Gans, Henk Spaaks, Bert van der Veer.

De grafiekkring Leiden ontmoet elkaar bij galerie Zone met een tentoonstelling van grafiek. Het bijzondere is dat we elkaar ook ontmoeten in het experiment waardoor er verschillende toepassingen te zien zijn in ons grafisch werk.

Studio Michael van Kekem

Borgerstraat 24 – Studio 117, 3027 EB Rotterdam

#BETHEREFORYOURMATE

10 september

11 – 17 uur

Tijdens dit event kunnen mensen een print maken om geld in te zamelen voor Stichting 113. Tevens is werk te zien en te koop van Julie van Zessen, Sabine Bolk, John Mostert, Michael van Kekem, Zoe Robaey, Marlies Weijers, Pamela Luciano Goncalves.

AapNootKunst

Schiemond 42A, 3024 EE Rotterdam

een tentoonstelling in het kader van Grafiek Nu Rotterdam

9 september t/m 8 oktober 2022

donderdag en vrijdag 8-16 uur en zaterdag van 9-16 uur

Staalkaart van Rotterdamse grafiek

Y/OUR /OFFICE laat werk zien van Rotterdamse grafiekmakers die verbonden zijn aan Grafisch Atelier Minnigh. In de expositie Staalkaart van Rotterdamse grafiek staat deze grafiek én waardering voor het werk van de ander centraal. 

De grafiektriënale 2022 heeft als thema ‘ontmoeten’. Vanuit deze gedachte heeft Y/OUR GALLERY een aantal grafiekmakers, die vaker in GAM gewerkt hebben, gevraagd om, naast hun deelname aan deze expositie, een kunstenaar uit te nodigen waarvan zij graag het werk willen laten zien. 
In deze expositie is er sprake van verschillende soorten ontmoetingen.
Ontmoetingen die in het verleden plaats hebben gevonden door middel van projecten als ‘bootcamp etsen’, ‘op stap cursus’, ‘Litholovers’ en ‘Startpress’ wordt de liefde van en kennis over grafiek gedeeld. 

Tijdens de expositie organiseren we twee workshops waarvoor iedereen zich kan opgeven. Dat kan tijdens de opening, of stuur een e-mail naar esther@yourgallery.nl. Er zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus weer er snel bij!

programma (zie poster)
Adres: Scheepmakershaven 29b, Rotterdam

Z.T. grafiektentoonstelling
in Het Lislokaal
,
Bergselaan 126a, 3037 CG Rotterdam.

23, 29, 30 oktober en 5, 6 en 12 november van 14:00-17:00u.

De expositie toont grafisch werk van Raph de Haas, Annelies de Greef, Esther Schoonhoven, Ewoud van Rijn, Esther Zitman, Frederike Kamerbeek en Niki Murphy.
Deze kunstenaars zijn verbonden aan het Grafisch Atelier Minnigh (GAM), dat huist in ateliergebouw de Kroon in de buurt Schiemond, Rotterdam.
GAM is een door kunstenaars gedeeld atelier, waar verschillende soorten drukpersen staan. Het adagium luidt: voor en door kunstenaars.

Goethe-instituut, Westersingel 9,
3014 GM Rotterdam

Time is Master is een tijdelijke grafische installatie. Een raamexpo, gezeefdrukt op glas.

23 oktober t/m 27 november 2022

Algemene openingstijden:
Maandag t/m donderdag: 10:00–16:30 uur
Vrijdag: 10:00–14:30 uur

werk van Henning Rosenbrock