Een klein stukje geschiedenis

2013

De eerste manifestatie, Maand van de Grafiek 2013, werd georganiseerd door een werkgroep van Grafiekplatform VOG met Peter Kalkowsky, Lia Stouten, Elsbeth Cochius, Oscar Schrover, Béa Verheul en vele anderen die posters maakten, verstuurden, gegevens verzamelden en deelden via de website Maand van Grafiek: de hele maand oktober 2013 grafiektentoonstellingen, workshops, open ateliers en bijeenkomsten.

2016

De tweede Maand van de Grafiek volgde drie jaar later in 2016, georganiseerd door de werkgroep van Grafiekplatform met Peter Kalkowsky, Frans Baake, Jacquelien Beenen, Véronique Driedonks, Maria Kapteijns, Jadranka Njegovan, Cisca Poldervaart, Leonie van Santvoort, Ingrid Blans en Joyce Gabeler. Utrecht, Den Haag, Leeuwarden, Enschede en Middelburg/Vlissingen stonden elk een weekend in oktober in de schijnwerper. Een poster en een krant van 28 pagina’s begeleidde MvdG16.

2019

Omdat veel deelnemers aangaven dat er eigenlijk te veel te zien was in een maand, besloot de nieuwe kernwerkgroep (Maria Kapteijns, Cisca Poldervaart en Joyce Gabeler) de manifestatie uit te breiden naar drie maanden: september t/m november 2019. De naam Maand van de Grafiek veranderde in Grafiek2019, en de organisatie ging over van Grafiekplatform naar de stichting Grafein, met Katja Rodenburg als adviseur.

Van 1 september tot en met 30 november 2019 waren er kortere of langere tentoonstellingen en andere grafiekactiviteiten te zien en te beleven. Het thema van deze triënnale was Panta Rhei – alles stroomt, alles verandert. De PR ging vrijwel helemaal digitaal. Een gedrukte poster en een kleine vouwagenda waren beschikbaar.

2022

In het najaar van 2022  organiseert Grafein Grafiek2022 met het thema Ontmoeten.

Dit thema roept associaties op met samenkomen, verbinden, betrokkenheid en veel meer. Het thema kan uitdrukking geven aan de relatie tot de natuur, tussen mensen, andere culturen, andere technieken en kunstvormen. Van een-op-een ontmoetingen tussen kunstenaars tot ontmoetingen en relaties door tijd en ruimte heen. Een ontmoeting kan plezier, nieuwsgierigheid en verrijking brengen, zeker na een periode met lock-downs.

Er is een programmaboekje gmaakt met alle activiteiten die plaatsvinden tijdens Grafiek2022.