Friesland

In Friesland zijn er evenementen in de volgende plaatsen: Ameland, Fochteloo, Leeuwarden, Jubbega en Oosthem.

De locatienamen hebben een link naar hun website met meer informatie.

Internationale culturele kunsttentoonstelling KUNSTMAAND AMELAND

1 – 30 november

 

 November Kunstmaand Ameland. Een internationaal cultureel hoogtepunt met een eilandbrede tentoonstelling, waar en dat is ook heel bijzonder, de zee de grens aangeeft in een natuurlijke setting van mystieke stilte en met soms mistig of stormachtig waddenweer is het dwalen en genieten van de getoonde kunst op het eiland.
In november exposeren ongeveer honderd professionele kunstenaars hun werk in deze inspirerende omgeving. Een internationaal gezelschap van kunstenaars uit o.a. Scandinavië, Duitsland en Nederland. In vroegere tijden voeren de Amelanders naar de Oostzee om daar hun handel te drijven. Nu brengt Kunstmaand Ameland kunst uit deze regio naar Ameland: The Nordic Art Connection.
In alle vier dorpen op Ameland zijn toeristische locaties zoals kerken, galeries, kampeerboerderijen, strandpaviljoens, gemeentehuis, hotels, appartementencomplexen, campingrecreatieruimtes en musea
smaakvol en origineel ingericht voor exposities. Het landschap van Ameland biedt een speciaal decor voor kunstprojecten die over het hele eiland verspreid staan.
Een belangrijk doel van de Kunstmaand is het samenstellen van een tentoonstelling met een grote verscheidenheid aan disciplines. Naast schilderkunst is er ook grafiek, fotografie, beeldhouwwerk, textiel- en glaskunst, design en keramiek te bezichtigen. Breed is ook de variatie in stijlen. Die beweegt zich tussen het meest realistische detail en de totale abstractie in uiteenlopende materialen en technieken.
Onder andere Leo Kaldenbach en Caroline Koenders zullen tijdens deze novembermaand met grafiek exposeren.
Naast een internationale kunsttentoonstelling zijn er er zaterdagavond concerten, literaire avonden en worden er Scandinavische films getoond.
www.kunstmaandameland.com

 

Kunstlokaal №8

Schoterlandseweg 55, 8411 XX Jubbega

Druk

1 – 16 oktober

vrijdag, zaterdag en zondag 13 – 17 uur en op afspraak

Deelnemende kunstenaars:

Wilma Vissers, Carrie Meijer, Tanja Isbarn, Jurjen Ravenhorst, Jan Willem Maris, Ludo de Kort, Katharina Fischborn, Marco Arwert, Monique Kwist, Esther van Dijk, Birgit Speulman

Centrum voor Prentkunst

Zuideinde 26B, 8431 PG Fochteloo

Antje Veldstra - Van Veen tot Wad

27 augustus – 25 oktober oktober

do – zo 13.30 – 16.30 uur

Antje Veldstra uit Groningen heeft er voor gekozen om nieuwe kleurenhoutsneden te maken geïnspireerd door natuurterreinen in Friesland. De tentoonstelling gaat rondreizen en eindigt in december in de stad Groningen. Op de tentoonstelling zijn ook nieuwe blokboeken van haar te zien en kleine prenten. Bij de tentoonstelling verschijnt Nobilis Cahier 16.  

Centrum voor Prentkunst

Zuideinde 26B, 8431 PG Fochteloo

Herman Gordijn - Groot in Grafiek

9 oktober – 18 december

do – zo 13.30 – 16.30 uur

Deze tentoonstelling in Fochteloo zal veel aandacht trekken. Veel mensen herinneren zich de grote overzichtstentoonstelling van de schilderijen van Herman Gordijn in Museum More in Gorssel in het jaar dat hij overleed. Hij was echter ook een eminent graficus.

In Fochteloo komt een groot overzicht van zijn grafisch werk: etsen, houtsneden en litho’s. Stichting Nobilis laat een fraai boek verschijnen bij de tentoonstelling, geschreven door de kunsthistoricus Rob Smolders uit Deventer. Peter Kooij verzorgt de bibliografie in het boek en de lijst van tentoonstellingen. Dr. Joseph Kessels schonk Stichting Nobilis alle houtsnedeblokken en etsplaten en de bijbehorende prenten. Ook de bibliotheek van Gordijn kwam naar Fochteloo, terwijl vorig jaar de helft van de kunst die Herman Gordijn zelf had verzameld ook geschonken werd aan Stichting Nobilis. Hoogste tijd voor een prachtig eerbetoon van deze grote kunstenaar.

Er wordt ook een lezingenprogramma georganiseerd.

Galerie de Roos van Tudor Eewal 47-49, 8911 GR Leeuwarden

Graphic meetings 2

10 september – 15 oktober

do – vrij 13 – 17 uur, za 11 – 17 uur

Tentoonstelling met werk van Mirka Farabegoli (afb) , José Witteveen, Heine Noordstra, Julienne Jattiot en Wijke van der Bij.

Galerie de Roos van Tudor

Eewal 47-49, 8911 GR Leeuwarden

Grafiekkabinet: Manuel Knortz, houtsneden

22 oktober – 27 november

do – vrij 13 – 17 uur, za 11 – 17 uur

Museum Belvédère Heerenveen-Oranjewoud Art Noord

Tijdens Art Noord de kunstbeurs in het museum Belvédère in Oranjewoud/Heerenveen presenteert galerie de Roos van Tudor het grafisch werk van Jóna Rasmussen.

6 t/m 9 oktober

Galerie Oosthem

Hernepaed 4, 8618 Oosthem

The Young Master en de oude meester. Animaties, grafiek, tekeningen

4 september – 30 november

vrijdag- en zaterdagmiddag en op afspraak

Er zullen grafiekdemonstraties gegeven worden door Aldrik Salverda en workshops animatie door Anne Fie Salverda.